Nieuws en agenda

Oproep nominaties Facultaire Onderwijsprijs Geesteswetenschappen 2017

Wie is de beste docent van onze faculteit? Welke docent verdient een pluim voor zijn of haar werk? Draag nu een inspirerende docent voor voor de Facultaire Onderwijsprijs 2017! De facultaire Commissie Onderwijs wil de kwaliteit en de kunst van het onderwijzen voor het voetlicht brengen. Daartoe reikt de Commissie ieder jaar de Facultaire Onderwijsprijs Geesteswetenschappen uit.


Geheugentechniek: hoe leer je een taal? Hoe onthoud je handboekkennis?

Tijdens hun studie krijgen studenten grote hoeveelheden kennis aangeboden, maar vreemd genoeg niet de technieken om deze kennis ook te onthouden. Bij docenten leeft alom de klacht dat studenten geen handboeken meer kunnen leren en voor studenten blijkt de inhoud van dikke boeken inderdaad een struikelblok. Op tentamens wordt daarom steeds minder concrete kennis gevraagd, waardoor studenten juist weer minder leren. Zo ontstaat een neerwaartse spiraal, die echter onnodig is.


Wat staat er op de agenda van de Faculteitsraad?

Altijd nieuwsgierig geweest naar wat er tijdens de vergadering tussen de Faculteitsraad en het Faculteitsbestuur wordt besproken? De vergaderingen van de Faculteitsraad zijn openbaar. De eerstvolgende vergadering is op woensdag 9 november vanaf 15.15 uur in Lipsius 148. Op de agenda staat onder meer het Minorenaanbod FGW 2017-2018, de Rapportage Veiligheid, Gezondheid en Milieu FGW, en de Implementatie participatiewet FGW.


Van scriptie tot reisboek: alumnus Casper Luckerhof publiceert 'Een eenzame bruggenbouwer'

Klaar met je scriptie: dan heb je een hekel gekregen aan het onderwerp en val je in een diep zwart gat, toch? Niet per se, bewijst Casper Luckerhof. Met een scriptie over schrijver-indoloog P.A.S. van Limburg Brouwer en diens roman 'Akbar' studeerde hij in 2014 af - maar het onderwerp liet hem niet los. Dus besloot hij zijn onderzoek te vervolgen met een reis naar India, waarover hij nu een boek heeft uitgebracht: 'Een eenzame bruggenbouwer.'


4 november Masterdag: meld je nu aan!

Heb jij je master al gekozen? Kom 4 november naar de Masterdag en ontdek wat Universiteit Leiden je te bieden heeft. Bezoek de opleidingen van jouw keuze en kom ook langs bij het Arbeidsmarktcafé waar je meer hoort over jouw vooruitzicht op werk.


Arbeidsmarktcafé: winnaar beroepenpuzzel bekend

200 bezoekers die tijdens de Open Dag van de Universiteit Leiden langskwamen voor een studie als Geschiedenis, Engels, Japans of International Relations, puzzelden afgelopen zaterdag 15 Oktober in ons Arbeidsmarktcafé. Als alle beroepen in de woordzoeker gevonden waren, moesten de deelnemers met de overgebleven letters een leuke slagzin maken.


Verkiezingen opleidingscommisies: laat je stem horen!

Om de kwaliteit van de opleidingen te bewaken heeft de faculteit een kwaliteitszorgstelsel ontwikkeld, met als belangrijkste orgaan de opleidingscommissie. Elke opleiding heeft een eigen opleidingscommissie. De studentleden van de OLC worden jaarlijks door studenten gekozen. Je kan tot 17 oktober stemmen. Bekijk daarom snel je universitaire mail en laat je stem horen.


Nomineer jouw docent voor de Leidse Onderwijsprijs!

Geeft jouw docent het beste onderwijs en maakt hij/zij daarnaast gebruik van innovatief en interactief onderwijs? Nomineer hem / haar dan voor de Leidse Onderwijsprijs van 2017! Niet alleen geeft deze prijs toegang tot de Teachers’ Academy, ook gaat de winnaar naar huis met een beurs van 25.000 euro.


Bezoek het Study Abroad Festival!

Ben jij avontuurlijk aangelegd? Sta je open voor nieuwe culturen? Zin in een ervaring die impact heeft op de rest van je leven én je loopbaan? Kom dan naar het Study Abroad Festival op vrijdag 14 oktober en start jouw buitenlandavontuur!


Elsevier: Vijf opleidingen Geesteswetenschappen in Leiden het beste

De Faculteit der Geesteswetenschappen heeft volgens studenten de beste bacheloropleidingen Geschiedenis en Griekse en Latijnse taal en Cultuur. Ook de masteropleidingen Classics and Ancient Civilisations, Neerlandistiek én North American Studies scoren het hoogst. Dat blijkt uit onderzoek van weekblad Elsevier.


Waarom ‘La La La Leiden’ een klassiek loflied is

Na het Leidens Ontzet in 1574 raakten lofliederen op Leiden populair. Waar gaan de liederen over? Past Jochem Myjers ode aan Leiden in dit genre? In aanloop naar 3 oktober gaf letterkundige Olga van Marion op 25 september de historische lezing ‘Van Jochem tot Jan’.


Datum Humanities Career Event 2017

Op 12 april 2017 wordt het Humanities Career Event georganiseerd! Blokkeer deze datum dus vast in je agenda. Wil je alvast een impressie van het evenement? Bekijk dan de aftermovie van de 2016 editie.


Van puberstudent tot jongste doctor

Filosoof Stefan Buijsman promoveerde dit jaar op zijn 20e aan de Universiteit van Stockholm. Daarmee is hij de jongste doctor in Zweden. Op zijn 15e ging hij Informatica studeren in Leiden. ‘Het gonsde, er loopt hier een jochie rond!’


Leidse quizzers op tv

Studenten van de Universiteit Leiden zijn vanaf woensdag 14 september op televisie te zien. Ze doen mee aan de Universiteitsstrijd, een quiz die de rest van de maand elke werkdag op televisie komt (19:55 uur, NPO2).