Van HBO naar universitaire master

Pre-mastertrajecten (schakelprogramma's) van de faculteit der Geesteswetenschappen

Algemene informatie

Heb je een HBO-bachelordiploma behaald en wil je verder met een verwante universitaire master? In een aantal gevallen kun je dan een pre-mastertraject (of schakelprogramma) volgen. Daarmee krijg je snel toegang tot de master. Een pre-mastertraject duurt over het algemeen een jaar (60 ects). Het doel van het traject is het wegwerken van deficiënties en je binnen een korte tijd op het aanvangsniveau van de master te brengen. Dit betekent dat je na afronding van het traject geen universitair bachelordiploma ontvangt, en dus ook niet zonder meer toegang hebt tot andere masters dan die waarvoor het pre-mastertraject is opgezet.

Hieronder zie je een overzicht van de pre-mastertrajecten die de Faculteit der Geesteswetenschappen aanbiedt. Als er geen pre-mastertraject bestaat voor de master die je wilt volgen terwijl die wel verwant is met de hbo-bachelor die je hebt afgerond, neem dan contact op met de studiecoördinator van die opleiding.


Kosten en financiering

Als je via een pre-mastertraject (schakelprogramma) wilt instromen in een master, dan word je ingeschreven als bachelorstudent. Dat betekent dat je – indien je voldoet aan de wettelijke eisen en voorwaarden – recht hebt op studiefinanciering en/of een OV-jaarkaart krijgt. Nadat je de pre-master met succes hebt voltooid kun je doorstromen naar de verwante masteropleiding.
NB: als pre-masterstudent krijg je na voltooiing van het pre-masterprogramma geen bachelordiploma.  

Aanmelden en inschrijven

Je kunt je voor een pre-mastertraject aanmelden door een toelatingsverzoek voor de bijbehorende master in te dienen. Dit doe je door Engelstalige online aanmeldingsformulier in te vullen. Op basis van je dossier beslist de toelatingscommissie of je wordt toegelaten tot de masteropleiding, op voorwaarde dat je het pre-mastertraject hebt afgerond. Eventueel kan de commissie besluiten de inhoud van de pre-master aan te passen. Je ontvangt vervolgens een besluit over je toelating.

Pre-mastertrajecten

De Faculteit der Geesteswetenschappen biedt een beperkt aantal pre-mastertrajecten.

Laatst Gewijzigd: 26-08-2014