Lollig kaftpapier

Forum - 17 november 2011

BoekMarc, column door Marc van Oostendorp

BoekMarc kent twee gemoedstoestanden. Als hij in de ene verkeert, sluit hij zich maandenlang op in zijn morsige bewoonde boekenkast naast de Hortus waarvan niet alleen de ramen maar ook de gordijnen nooit opengaan, om zich te verdiepen in half verpulverde boekwerken met eigenaardige lettertypes. Als hij er al eens uitkomt, tijdens zo’n periode, is het één keer in de week, om eerst bij het Friese bakkertje plastic tassen vol Trochrinners in te slaan waar hij de rest van de week op kan kauwen, en om daarna in de krochten van het Lipsius een obscuur college te geven dat hooguit door één student wordt bijgewoond en gaat over door de rest van de mensheid volkomen vergeten taaltheorieën.

De andere gemoedstoestand duurt veel korter, meestal hooguit een dag of vier, vijf. Dan moet BoekMarc er ineens uit, om ‘onder de mensen’ te zijn zoals hij dat zelf noemt. Hij schuifelt dan een beetje door de stad, met altijd een plastic tasje met boeken in de ene hand voor als hij ineens iets lezen moet, en een paraplu in de andere om boven dat plastic tasje te houden in geval van nood. Hij is op zijn manier dan ineens bijzonder welbespraakt en nieuwsgierig. Wie niet terugschrikt voor de geur van schimmel en zilvervisjes die BoekMarc in de regel verspreidt, kan ineens een gesprek met hem beginnen.

Zo was hij op zondag 6 november 2012 ineens in de Pieterskerk te zien, waar een Boek Kunst Beurs was aangekondigd. Voor zes euro entreegeld kreeg BoekMarc een papieren envelop met daarin een kort verhaal van A.L. SNIJDERS dat hij eenmaal binnen zelf tot een boekje mocht maken: een omslag drukken, een lino als illustratie laten zetten en het geheel vervolgens inbinden.

De Boek Kunst Beurs is een beurs voor liefhebbers van het ambachtelijk maken van boeken: mensen die in hun vrije tijd graag zetten, drukken en binden. Je kunt er leren vellen kopen en uit tin gegoten letters; je kunt er je naam laten calligraferen en je inschrijven voor een vakantieweek Kartonnage in Zuid-West Ierland. Er stond deze keer een Italiaans echtpaar dat in Bredevoort woont en gemarmerd papier verkoopt, en er was een ander echtpaar, uit Brabant, dat stukken gekleurd papier verkocht dat gemaakt was van moerbeiboomschors. “Wat kun je daarmee doen?” vroeg BoekMarc. “Dat weet ik ook niet,” zei de man vrolijk. Hij bleek in het dagelijks leven “in het textiel” te zitten en dit papier ooit te zijn tegengekomen. “We komen naar deze beurs om te kijken wat de mensen hier met ons papier kunnen doen. Lollig!”

Het was een wonderlijke ervaring voor BoekMarc – in aanraking te komen met mensen die weliswaar een passie hadden voor het boek, maar met wie hij toch zo weinig gemeen had. De deelnemers aan de Boek Kunst Beurs waren duidelijk gefascineerd door het boek als tastbaar object. Of de inhoud ze ook iets zei, was zelfs niet helemaal duidelijk: voor sommigen misschien wel, voor anderen niet, het kwam niet ter sprake.

Zijn extraverte periode duurde deze keer dan ook maar kort. BoekMarc liet een boekenlegger voor zich maken met zijn naam erop, drukte een omslag voor zijn boekje, maar toen de drukker zei dat hij beter “een uur of vier” kon wachten voor het drukwerk klaar was om in te binden, ijlde BoekMarc de Pieterskerk uit om zich in zijn bewoonde boekenkast terug te trekken met het ongebonden verhaal van A.L. Snijders. Hij was weer terug in zijn andere gemoedstoestand.  Hij maakte er prompt een vlek op het papier met een rozijn uit een Trochrinner, maar was geen boek kunst liefhebber genoeg om het verhaal daarom maar weg te gooien.


Ook in dit nummer:

Laatst Gewijzigd: 16-11-2011