Actueel

Oogst eerste bijeenkomsten toekomst WSD-complex

De eerste ronde gebruikersbijeenkomsten heeft veel input opgeleverd voor de toekomstige Humanities Campus. Het doel: inzicht in de activiteiten die plaatsvinden in de Leer- en Werkomgeving en welke typen ontmoeting er plaatsvinden. Lees in de samenvattingen wat jouw collega’s en studenten hebben ingebracht.


Meer aandacht nodig voor pre-Islamitisch erfgoed

Oorlog en terrorisme overschaduwen de aandacht voor het pre-Islamitisch erfgoed van het Arabisch schiereiland. Het nieuwe Leiden Centre for the Study of Ancient Arabia wil een breed publiek bewust maken van de antieke geschiedenis in deze regio. 


Taal leren is duizelingwekkende taak

Om goed te begrijpen hoe baby’s taal verwerven, moet het proces vanuit verschillende perspectieven worden bestudeerd, aldus taalkundige Claartje Levelt. Zij aanvaardt op 27 maart haar benoeming als hoogleraar Eerste Taalverwerving met haar oratie: ‘Taal in de kinderschoenen’.


Papyrologie: snuffelen in ‘oud papier’

Al tachtig jaar snuffelt het Leids Papyrologische Instituut in 2000 jaar oude papieren, gevonden in de droge Egyptische woestijn. Ze geven een unieke kijk in die oude wereld. De eigen collectie van het instituut is nu te zien op een online tentoonstelling en er komt een publiekslezing.    


Slavernijonderzoek in de lift

Een internationaal congres over slavernij, hoorcolleges en een nieuwe boekenreeks plus tijdschrift. Het onderwerp leeft en trekt volle zalen. Onderzoekers, van historici tot juristen, bundelen hun krachten in de Leiden Slavery Studies Association.


Videobril: niet zomaar een gadget

Prof.dr. Niels Schiller is experimenteel taalwetenschapper. Hij houdt zich bezig met verwerkingsprocessen van taal in de hersenen en werkt nu aan een videobril voor doven en slechthorenden.


Klassieke Oudheid is weer hot

De Week van de Klassieken (19 t/m 27 maart) gaat over oorlog in de Klassieke Oudheid. Leidse classici organiseren diverse activiteiten, waaronder de populaire Ken-Uw-Klassieken-Pubquiz.


Faculteitsraadsleden over hun aflopende eerste termijn: 'Je zit dicht bij het vuur'

Op 17 en 18 maart hebben mensen zich weer kandidaat gesteld voor de Faculteitsraad. Iedere medewerker kon zich inschrijven voor de kieslijst. Maar hoe is zo’n eerste twee-jarige termijn als faculteitsraadslid eigenlijk? Voor docent en onderzoeker Moderne Nederlandse letterkunde Rick Honings en PhD kandidaat Taalkunde Gareth O’Neill eindigt hun eerste termijn dit academisch jaar. Wat waren hun verwachtingen toen ze aan de raad begonnen en zijn die verwachtingen waargemaakt?


Universiteit Leiden peilt werktevredenheid medewerkers

In de week van 16 maart ontvangt u een enquête (personeelsmonitor 2015) over het werken bij de Universiteit Leiden. Het College van Bestuur doet een beroep op alle medewerkers om de vragenlijst in te vullen, zodat duidelijk wordt of er verbeteringen nodig zijn.


MOOC ‘Miracles of Language’: divers en interactief

Bent u geïnteresseerd in taal? In de Leiden MOOC ‘Miracles of Language’, laat prof.dr. Marc van Oostendorp cursisten kennis maken met de veelzijdige studie van de talen van de wereld. Analyseer uw moedertaal en leer hoe uw taal lijkt op en verschilt van veel andere talen.


Boekenweek 2015: de favoriete boeken van FGW-medewerkers

7 t/m 15 maart is het Nationale Boekenweek. En de Faculteit Geesteswetenschappen is natuurlijk de uitgelezen plek om boekenliefhebbers te vragen naar het beste boek dat ze het afgelopen jaar hebben gelezen. Lees hier welke boeken FGW'ers dit jaar hebben geïnspireerd.


Het belang van de Faculteitsraad: 'Ons doel, een geweldige faculteit'

Op 17 en 18 maart hebben mensen zich weer kandidaat gesteld voor de Faculteitsraadverkiezingen. Iedere medewerker kon zich kandidaat stellen voor de kieslijst. Oudgedienden van de raad Jan Sleutels (voorzitter), Elizabeth den Boer en Nicole van Os vertellen waarom het zo belangrijk is dat medewerkers zich laten horen. En waarom lidmaatschap leuk is. Nicole van Os: “Het contact dat je hebt met studenten en collega’s werkt verrijkend. Je krijgt er een bredere horizon van en kijkt verder.”


Kleine talenstudies zijn veilig in Leiden

Sinds de bekendmaking van de plannen bij geesteswetenschappen UvA is de landelijke zorg over de bedreiging van kleine opleidingen, vaak talenstudies, gegroeid. In Leiden is er echter geen reden tot zorg; de talenstudies bij onze faculteit worden niet bedreigd. Er liggen geen plannen om opleidingen af te schaffen of onder te brengen bij andere opleidingen.