Actueel

Tweede leenstelsel voor studenten komt eraan

De Eerste Kamer stemde 20 januari in met een nieuw leenstelsel. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat veel studenten in Nederland alleen nog kunnen lenen, constateert promovendus Pieter Slaman. In 1924 koos de regering hetzelfde middel, ook toen om te bezuinigen. Promotie op 21 januari.


Doe nu voorstellen voor de besteding van het bibliotheekbudget

De faculteit der Geesteswetenschappen reserveert ook in 2015 binnen het bibliotheek­budget een bedrag van 100.000 euro als algemene beleidsruimte. Deze ruimte kan worden benut voor de aanschaf van - bij voorkeur digitale - informatiebestanden die van groot belang zijn voor Leids onderwijs en/of onderzoek, maar te duur om uit de reguliere middelen te worden bekostigd.


Leidse boekhistoricus maakt leermodules voor Khan Academy

Boekhistoricus Erik Kwakkel heeft twee onderwijsmodules over het middeleeuwse boek beschikbaar gemaakt op het online leerplatform Khan Academy. Dit online onderwijsplatform werd in 2009 opgericht door Salman Khan en kent momenteel zo’n 10 miljoen unieke gebruikers per maand.


Prof.dr. Marijke van der Wal koninklijk onderscheiden

Bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het Nederlands Marijke van der Wal is op 19 december benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ze is het gezicht van de historische sociolinguïstiek van het Nederlands en vervulde een actieve rol bij verschillende maatschappelijk organisaties.


Leidse studenten in boek 'Dit is de taal'

Joke van Leeuwen, de Leidse gastschrijver in 2013, maakte een selectie uit de teksten die haar studenten inleverden. Ter gelegenheid van het dertigste gastschrijverschap zijn 25 van deze teksten gebundeld in het boek Dit is de taal: proza en poëzie van Leidse studenten.


Frisse start met nieuw schoonmaakcontract

De Universiteit Leiden heeft nieuwe schoonmaakonderhoud-contracten afgesloten. Vanaf 1 januari wordt er gestuurd op betere kwaliteit van schoonmaak. Er is een intensiever schoonmaakprogramma, wordt nog beter controle uitgevoerd op de schoonmaakwerkzaamheden en de frequentie van grote schoonmaakbeurten wordt verhoogd.


Bibliotheca Thysiana: een 17e-eeuwse tijdmachine

Van ooit omstreden wetenschappelijke werken en historische bijbels tot persoonlijke boodschappenbriefjes en kledingnota’s. De 17e-eeuwse Bibliotheca Thysiana en het archief van verzamelaar Johannes Thysius onthullen het intellectuele én alledaagse leven van zijn tijd. Een nieuwe digitale inventaris zal leiden tot meer ontdekkingen.


Geen Chipknip per 1 januari

Op 1 januari 2015 nemen we landelijk definitief afscheid van de Chipknip. Chippen is vanaf het nieuwe jaar niet meer mogelijk omdat kleine bedragen pinnen steeds makkelijker werd en chippen daarom steeds minder populair. Vanaf heden is de universiteit de chipknip aan het vervangen door een alternatief betaalsystem.


Leidse student Filosofie Shahin Nasiri wint Peter Baehr Prijs 2014

Shahin Nasiri (28), MA-student Filosofie aan de Universiteit Leiden en afkomstig uit Iran, heeft de Peter Baehr Prijs 2014 gewonnen met zijn onderzoeksvoorstel “Rethinking the notion of freedom from the standpoint of the refugee”. Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF reikt de Peter Baehr Prijs uit op 10 december, Dag van de Mensenrechten.