Actueel

Proefstuderen en Experience Day

Op 17 april organiseert de Faculteit der Geesteswetenschappen Proefstuderen voor studiekiezers uit 5 of 6 VWO die zich al georiënteerd hebben tijdens de Open Dag en een beter beeld van de opleiding willen krijgen. Op 18 april vindt eenzelfde evenement plaats onder de naam Experience Day bij International Studies in Den Haag. In totaal worden er ruim 500 scholieren verwacht voor deze twee evenementen.


Hoe Wilders zijn mening als feit presenteert

Geert Wilders is zijn politieke opvattingen meer als feiten gaan presenteren. Dat concludeert promovendus Maarten van Leeuwen, die onderzoek deed naar het taalgebruik van Wilders, Vogelaar en Pechtold. Hij keek onder andere naar een tot dusver onderbelicht terrein: dat van de grammatica.


Citatiescores niet langer de maatstaf?

De Leidse onderzoeker Rodrigo Costas analyseerde de sociale media metrics om impact van onderzoek te meten. Hij maakte een vergelijking met citatie-analyse en concludeert in zijn artikel in Plos one dat altmetrics gezien kan worden als aanvulling op, maar niet als alternatief voor citaat-analyse.


Oogst eerste bijeenkomsten toekomst WSD-complex

De eerste ronde gebruikersbijeenkomsten heeft veel input opgeleverd voor de toekomstige Humanities Campus. Het doel: inzicht in de activiteiten die plaatsvinden in de Leer- en Werkomgeving en welke typen ontmoeting er plaatsvinden. Lees in de samenvattingen wat jouw collega’s en studenten hebben ingebracht.


Meer aandacht nodig voor pre-Islamitisch erfgoed

Oorlog en terrorisme overschaduwen de aandacht voor het pre-Islamitisch erfgoed van het Arabisch schiereiland. Het nieuwe Leiden Centre for the Study of Ancient Arabia wil een breed publiek bewust maken van de antieke geschiedenis in deze regio. 


Taal leren is duizelingwekkende taak

Om goed te begrijpen hoe baby’s taal verwerven, moet het proces vanuit verschillende perspectieven worden bestudeerd, aldus taalkundige Claartje Levelt. Zij aanvaardt op 27 maart haar benoeming als hoogleraar Eerste Taalverwerving met haar oratie: ‘Taal in de kinderschoenen’.


Papyrologie: snuffelen in ‘oud papier’

Al tachtig jaar snuffelt het Leids Papyrologische Instituut in 2000 jaar oude papieren, gevonden in de droge Egyptische woestijn. Ze geven een unieke kijk in die oude wereld. De eigen collectie van het instituut is nu te zien op een online tentoonstelling en er komt een publiekslezing.    


Slavernijonderzoek in de lift

Een internationaal congres over slavernij, hoorcolleges en een nieuwe boekenreeks plus tijdschrift. Het onderwerp leeft en trekt volle zalen. Onderzoekers, van historici tot juristen, bundelen hun krachten in de Leiden Slavery Studies Association.


Videobril: niet zomaar een gadget

Prof.dr. Niels Schiller is experimenteel taalwetenschapper. Hij houdt zich bezig met verwerkingsprocessen van taal in de hersenen en werkt nu aan een videobril voor doven en slechthorenden.


Klassieke Oudheid is weer hot

De Week van de Klassieken (19 t/m 27 maart) gaat over oorlog in de Klassieke Oudheid. Leidse classici organiseren diverse activiteiten, waaronder de populaire Ken-Uw-Klassieken-Pubquiz.