Actueel

Hoe zie jij de Humanities Campus van de toekomst?

Voor het project toekomst WSD-complex worden we graag door jou geïnspireerd over hoe de Humanities Campus van de toekomst eruit moet zien. We horen graag hoe jij leren, werken en ontmoeten in de toekomst wil beleven en wat je prettig en onprettig vindt aan de huidige situatie.


Hoogleraar Holger Gzella schrijft boek over Aramees

Er was nog nooit een boek geschreven over de cultuurgeschiedenis van het Aramees. Holger Gzella, al tien jaar hoogleraar aan de Universiteit Leiden, sprong in deze leegte. De hoogleraar Taalkunde vertaalde zijn kennis over één van de beroemdste talen ter wereld naar het boek ‘A Cultural History of Aramaic – From the Beginnings to the Advent of Islam’. De NRC interviewde hem erover. “Het Aramees is voor de geesteswetenschappen wat wiskunde is voor de astronomie.”


Films en romans verslinden voor Cleveringa-colleges

De Tweede Wereldoorlog houdt nooit meer op voor mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Dat concluderen Cleveringa-hoogleraar Carol Gluck en haar studenten na lezing van De Aanslag van Harry Mulisch. Het boek stond centraal in Glucks honours-werkcollege.


Studenten werkgroep Vaderlandse Geschiedenis historisch-gastconservator-voor-één-dag

Welke verhalen uit de Nederlandse geschiedenis krijgt een bezoeker voorgeschoteld in het vernieuwde Rijksmuseum? Hoe worden die verhalen verteld? Is geschiedenis in het Rijksmuseum slechts een hulpwetenschap voor de kunst of is het museum een volwaardig nationaal historisch museum? Als afsluiter van het eerstejaars vak Vaderlandse Geschiedenis bezocht een groep studenten eind januari met deze en andere onderzoeksvragen het Rijksmuseum.


Edele wijze lieve bijzondere…

Historicus Willem Otterspeer schreef vanwege het 440-jarig bestaan een bondige geschiedenis over de universiteit. ‘Het is een niet onkritische liefdesverklaring.’


Op weg naar een Humanities Campus

Het College van Bestuur heeft, op basis van het verkenningsonderzoek van Vastgoed in samenwerking met FGW, besloten om voor de herontwikkeling van het  WSD-complex een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen.


Tentoonstelling ter ere van afscheid Louk Tilanus

Ter ere van het werk van Louk Tilanus, die na 38 jaar afscheid neemt van Universiteit Leiden, is er in de hal van de Oude UB (Rapenburg 70) een tentoonstelling ingericht waar een overzicht van zijn onderzoek te zien is. Een afscheid in beeld en een eerbetoon aan het werk dat hij de afgelopen decennia heeft verricht.


‘Alumni zijn Nederlands beste ambassadeurs’

Nederlandse en buitenlandse alumni zijn de smeerolie  in de relatie tussen Azië en Nederland. Dat was een van de conclusies van de regiodag van de Nederlandse ambassadeurs in Azië en Oceanië. Ze kwamen op 30 januari bijeen in het Leidse Academiegebouw.


Cyprus en de Griekse en Turkse linkse politiek

Linkse partijen in Griekenland en Turkije gedurende de Koude Oorlog konden rekenen op een flinke dosis wantrouwen van de heersende politiek. Om hun vaderlandsliefde te bewijzen richtten zij zich intensief op de Cyprus-kwestie, zegt historicus Nikos Christofis. Promotie op 3 februari.