Actueel

Bekijk de schoonheid van Leiden in een stop motion video

Elke dag lopen en fietsen er meer dan 20.000 studenten door de smalle straten van Leiden. Wat het een van de levendigste studentensteden van Nederland maakt.  Ons videoteam, samengesteld uit enthousiaste studenten, heeft een adembenemende stop motion en timelapse video gemaakt over hun geliefde stad, getiteld The Leiden Experience: Student City.


Leidse studenten en onderzoeker betrokken bij unieke mozaïekvondst in Israël

In Israël is bij een opgraving van een synagoge bij Horvat Kur een prachtige ingelegde vloer blootgelegd. In de verweerde steentjes van het gevonden mozaïek staat nog duidelijk de naam ‘El’azar’ the lezen. Leidse onderzoeker Jürgen Zangenberg was samen met een groep studenten betrokken bij de opgraving. Mogelijk was El’azar tussen de 4e en 7e eeuw een belangrijke inwoner van het gebied.


Zomerverbouwing op Van Eyckhof 3

Deze zomer werken LUCAS, Vastgoed en IFZ samen aan de verbouwing in de P.N. van Eyckhof 3. Op de eerste etage wordt een herkenbare en representatieve common room voor LUCAS gerealiseerd, met een vergaderruimte en werkkamers voor projectmedewerkers.


3 Veni's voor Leidse Geesteswetenschappers

Drie Leidse geesteswetenschappers hebben een Veni-subsidie van NWO in de wacht gesleept voor hun onderzoeksprojecten. De veelbelovende, pas gepromoveerde onderzoekers kunnen daarmee de komende drie jaar hun wetenschappelijke ideeën verder uitwerken. De Veni's zijn toegekend aan Lucien van Beek, Karwan Fatah-Black en Sigrid de Jong.


Leidse onderwijsvernieuwing intensiveert relatie onderzoek en onderwijs

Onderwijsvernieuwing staat de komende jaren hoog op de agenda van de Universiteit Leiden. Vice-rector Simone Buitendijk lichtte tijdens de bijeenkomst op 8 juli de Leidse ambities toe. Als inspirerend voorbeeld wordt gekeken naar het University College London, dat recentelijk innoveerde door onderwijs en onderzoek meer te verweven.


‘Houd het Binnenhof open’

De Eerste en Tweede Kamer vijf jaar elders onderbrengen tijdens de renovatie van het Binnenhof is ‘onverstandig’. Diederik Smit, onlangs gepromoveerd op de geschiedenis van dit politieke hart, hekelt het advies van de Commissie-Spies. 'Houd het Binnenhof open gezien de belangrijke symboolfunctie.’


Programma personeelsvereniging

Voor het najaar heeft de personeelsvereniging weer een divers programma samengesteld, variërend van workshops tot trips naar het buitenland. Meer informatie is te vinden op de pagina van de personeelsvereniging.


Pilot digitaliseren werving- en selectieproces (e-recruitment)

Binnen de Universiteit Leiden bestaat al langere tijd de behoefte om het werving- en selectieproces van sollicitanten door digitalisering te ondersteunen. Het huidige proces bestaat veelal uit handmatige handelingen die door verschillende personen worden gedaan. De mogelijkheid bestaat om via een e-recruitmentsysteem het proces volledig digitaal te ondersteunen, van plaatsing van de vacature tot aan de keuze van de uiteindelijke kandidaat.


Nieuwe versie LUCRIS online met verbeterde publicatieoverzichten

Begin juli is de nieuwe versie van het systeem LUCRIS Publicatie Management (PM) in productie genomen. LUCRIS is het centrale systeem voor publicatiemanagement waarin onze wetenschappers hun publicaties en wetenschappelijke resultaten vastleggen. Deze komen ook terug op de online publicatieoverzichten van de wetenschappers.


‘Houd het Binnenhof open’

De Eerste en Tweede Kamer vijf jaar elders onderbrengen tijdens de renovatie van het Binnenhof is ‘onverstandig’. Diederik Smit, onlangs gepromoveerd op de geschiedenis van dit politieke hart, hekelt het advies van de Commissie-Spies. 'Houd het Binnenhof open gezien de belangrijke symboolfunctie.’


Jasper van der Steen naar Humboldt-Universität met Rubiconsubsidie

Vier onderzoeksprojecten van jonge Leidse onderzoekers zijn door het NWO gehonoreerd met een Rubiconsubsidie. De wetenschappers mogen onderzoek doen aan prestigieuze onderzoeksinstellingen in het buitenland. Van onze faculteit sleepte dr. Jasper van der Steen een Rubiconsubsidie binnen. Met de subsidie gaat hij voor twee jaar onderzoek doen aan de Humboldt-Universität in Duitsland.


Subsidie voor onderzoek geschiedenis Shivareligie Zuid- en Zuidoost-Azië

Prof.dr. Peter Bisschop, hoogleraar Sanskrit en Oude Culturen van Zuid-Azië, heeft een NWO Vrije Competitie subsidie verworven voor zijn onderzoek naar de snelle opkomst van het Shivaïsme in de zesde en zevende eeuw in Zuid- en Zuidoost-Azië. Het onderzoek getiteld 'From Universe of Visnu to Universe of Siva' gaat in januari 2016 van start en loopt vijf jaar.


Nu ook in Leiden: de Japanese Language Proficiency Test

Op 5 juli werd voor de eerste keer aan de Universiteit Leiden de Japanese Language Proficiency Test (JLPT) gehouden. Dit is een officieel erkende test die als toelatingseis kan dienen voor het studeren aan een Japanse universiteit. Afgelopen zondag hebben in Leiden 153 deelnemers de JLPT afgelegd, waarvan ongeveer de helft studenten of alumni van de Leidse opleiding Japanstudies.


Wijzigingen in de WAZO per 1 juli 2015

Met ingang van 1 juli 2015 verandert de Wet arbeid en zorg (WAZO) op het gebied van het kortdurend en langdurend zorgverlof. De WAZO dient om de combinatie van arbeid en andere verantwoordelijkheden te faciliteren.


Lustrumexpositie Global Imaginations ontregelt en verbindt

Toonaangevende kunstenaars uit alle continenten geven in de expositie Global Imaginations hun visie op de geglobaliseerde wereld. De tentoonstelling, een initiatief van Museum De Lakenhal, vindt plaats ter ere van het 440-jarig bestaan van de Universiteit Leiden. Van 27 juni t/m 4 oktober.