Actueel

De waakhond mag ook zelf een bot zoeken

Er zijn geen grote reorganisaties aan de gang waar de dienstraden druk mee zijn, zo klinkt het overal. Maar ze blijven hun functie van waakhond vervullen. En meer dan dat, dat kan ook. Voorzitters aan het woord. (En vergeet deze week niet uw stem uit te brengen in de universitaire verkiezingen!) 


Inschrijving Lustrum University Sports Challenge geopend

In het kader van het 88ste lustrum organiseren we op 25 juni samen met de Leidse studentenverenigingen een fantastisch sportevenement: de Leiden University Sports Challenge! De University Sports Challenge is geen traditionele sportdag maar een meerkamp vol uitdagingen en plezier. Je conditie, souplesse en teamspirit worden flink op de proef gesteld.


Bareez Majid genomineerd voor ECHO Award

De Iraaks-Koerdische studente Middle Eastern Studies Bareez Majid is genomineerd voor de ECHO Award. ‘Ze heeft een sterke persoonlijkheid, ook al maakt zij op het eerste gezicht een bescheiden indruk’, aldus een van haar docenten.


Van sharia tot Turkse soaps

Kennis van islam en moslimsamenlevingen is onmisbaar om de geglobaliseerde wereld te kunnen duiden en om de eigen Nederlandse maatschappij goed te begrijpen. Leidse onderzoekers verdiepen zich daarom in de talen, cultuur en religie van moslimsamenlevingen. Over hun werk en inzichten leest u in het webdossier Islam en samenleving.


Nieuwe cao: de belangrijkste wijzigingen

Op vrijdag 24 april jl. hebben cao-partijen overeenstemming bereikt over de definitieve tekst van de cao NU met looptijd van 1 januari 2015 tot en met 1 juli 2016. De belangrijkste wijzigingen staan voor je op een rij. De volledige cao-tekst is ook beschikbaar.


Valorisatie en impact: wat is het en hoe realiseer je het?

Valorisatie en impact zijn uitdagende termen voor veel wetenschappers. Luris organiseert op 9 juni een bijeenkomst exclusief voor wetenschappelijk personeel van Geesteswetenschappen. Het doel van de bijeenkomst is om wetenschappers meer inzicht te geven in valorisatie en impact.


Automatische signalering nevenwerkzaamheden

Nevenwerkzaamheden van universitaire medewerkers, en met name die van de hoogleraren, staan nadrukkelijk in de publiciteit. Mede daardoor hebben alle universiteiten veel aandacht gegeven aan een juiste registratie van deze werkzaamheden.


Taal maakt de tongen los

Onderzoek naar taal levert een schat aan informatie over de mens: onze geschiedenis, verklaring van cultuurverschillen tot de manier waarop we leren. De universiteit deelt haar kennis en passie over het onderwerp op nieuwe manieren, via de MOOC ‘Miracles of Human Languages’ en het webdossier Taaldiversiteit.


Stad en universiteit houden gezamenlijke Dodenherdenking

Op de gezamenlijke herdenkingsbijeenkomst van de gemeente Leiden en de Universiteit Leiden op 4 mei, spreken rector magnificus Carel Stolker en Jip Stam, praeses van de koepelorganisatie van Leidse studentenverenigingen. Zij staan stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en eren de hoogleraren en studenten die zich verzetten.