Actueel

Geen Chipknip per 1 januari

Op 1 januari 2015 nemen we landelijk definitief afscheid van de Chipknip. Chippen is vanaf het nieuwe jaar niet meer mogelijk omdat kleine bedragen pinnen steeds makkelijker werd en chippen daarom steeds minder populair. Vanaf heden is de universiteit de chipknip aan het vervangen door een alternatief betaalsystem.


Leidse student Filosofie Shahin Nasiri wint Peter Baehr Prijs 2014

Shahin Nasiri (28), MA-student Filosofie aan de Universiteit Leiden en afkomstig uit Iran, heeft de Peter Baehr Prijs 2014 gewonnen met zijn onderzoeksvoorstel “Rethinking the notion of freedom from the standpoint of the refugee”. Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF reikt de Peter Baehr Prijs uit op 10 december, Dag van de Mensenrechten.


‘Zing niet als een ezel’

Hendrik Vanden Abeele gebruikte zijn ervaring als musicus om de vertolking van de gregoriaanse zang te onderzoeken. In de lange geschiedenis van deze muziekstijl zorgde het rijke palet aan uitvoeringspraktijken nogal eens voor heftige discussie. Promotie op 15 december.


De multiculturele geschiedenis van sojasaus

De sojasaus in onze keukenkastjes is niet iets van de laatste jaren. De saus maakt een belangrijk deel uit van de lange geschiedenis van de uitwisselingen tussen Azië en Europa. Dat zegt Anne Gerritsen vrijdag 12 december in haar oratie ter aanvaarding van de Kikkoman-leerstoel.


Journalistiek en Nieuwe Media Blogt

Docenten en studenten van Journalistiek en Nieuwe Media vullen sinds kort een gezamenlijke website: www.jnmblog.nl . In navolging van Leiden Law Blog, Leiden Islam Blog en andere universitaire blogs schrijven zij over onderzoek en ontwikkelingen op hun gebied: de journalistiek.


Uitnodiging rondleiding P.J. Veth

De eerste grote stap wordt gezet op weg naar onze Humanities Campus van de toekomst: het P.J. Veth gebouw wordt als eerste gebouw van het WSD-complex onder handen genomen en intern verbouwd.


Like: Oude Geschiedenis

Oude Geschiedenis begeeft zich in de voorhoede van online profilering. Sinds een week heeft de sectie een Facebookpagina opgericht: Ancient History Leiden . 399 volgers heeft de pagina al. “Op naar de 500!”, aldus Kim Beerden, universitair docent Oude Geschiedenis en medebeheerder van de pagina.


Discussie en inspiratie op de Onderwijsmiddag

“Omschrijf met één woord onze faculteit.” Dat was de eerste opdracht op de facultaire onderwijsmiddag afgelopen vrijdag 14 november. Het meest gegeven antwoord: diversiteit!  Zo startte de middag waar collega’s met elkaar in gesprek gingen over onderwijs, onderwijsvisie en onderwijskwaliteit.


Help de UB verbeteren: vul de enquête in!

De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) staan te springen om jouw mening! Vertel ze via de enquête wat jouw beleving is van de bibliotheken, zodat ze de doelgerichtheid van de gebouwen en faciliteiten kunnen verbeteren.


Lancering Database commissies Geesteswetenschappen

Zoek je wel eens de opleidingsvoorzitter van een bepaalde opleiding? Ben je even kwijt wie de studiecoördinator is van die ene opleiding? Heb je de contactgegevens van de voorzitters van opleidingscommissies nodig? Vanaf 15 oktober kun je deze gegevens makkelijk vinden in de nieuwe ‘Database commissies van Geesteswetenschappen’ !