Actueel

Wat staat er op de agenda van de Faculteitsraad?

Altijd nieuwsgierig geweest naar wat er tijdens de vergadering tussen de Faculteitsraad en het Faculteitsbestuur wordt besproken? De vergaderingen van de Faculteitsraad zijn openbaar. De eerstvolgende vergadering is op woensdag 28 september vanaf 15.15 uur in de Vossiuszaal van de UB. Op de agenda staat onder meer de concept begroting van de faculteit voor 2017-2020, de BA Urban Studies, duurzaamheid en de Humanities Campus.


Introductiedag voor nieuwe medewerkers

De Universiteit Leiden heet nieuwe collega’s graag welkom op de introductiebijeenkomst van 26 september 2016. We nemen u mee in de geschiedenis van de universiteit en de uitdagingen waar zij op dit moment voor staat. De bijeenkomst bestaat uiteraard niet alleen uit presentaties, er is ook een rondleiding door het prachtig gerestaureerde Academiegebouw en een stadswandeling in het centrum van Leiden langs de mooiste gebouwen van de universiteit. 


Tussen trots en stigma

Prof. dr. Ingrid Tieken-Boon van Ostade, hoogleraar Sociohistorische taalkunde van het Engels, schrijft voor de weekkrant Den Haag Centraal over de vele talen die in Den Haag worden gesproken. Deze keer neemt ze samen met Ad van Gaalen het Haags zelf onder de loep.


Hyperlinks naar de oudheid

Tot in de 18e eeuw waren in Europa Latijnse commentaren op bekende klassieke teksten een belangrijke bron van wetenschappelijke kennis. Maar de teksten verloren hun gezag. Classicus Maarten Jansen diepte de commentaren op Vergilius’ Aeneïs weer op. Promotie op 20 september.


‘Kunstenaar moet over zijn eigen schaduw heen springen’

Hoe kunnen kunstenaars-promovendi hun eigen artistieke werk onderzoeken? Ze moeten behendig switchen van maker naar kritische beschouwer en gedegen theoretisch onderzoek doen, stelt hoogleraar kunstgeschiedenis Janneke Wesseling. Ook de esthetische waarde moet ter discussie staan. De oratie was op 19 september.


Perspectives on the World 2015-2016 uitgebracht

De faculteit Geesteswetenschappen staat bekend om de diversiteit van verschillende onderzoeksvelden die allemaal bijzonder en spraakmakend onderzoek verrichten. In de nieuwe uitgave van Perspectives on the World: Education and research within the Faculty of Humanities lichten studenten en wetenschappers hun onderzoek toe.


Leidse quizzers op tv

Studenten van de Universiteit Leiden zijn vanaf woensdag 14 september op televisie te zien. Ze doen mee aan de Universiteitsstrijd, een quiz die de rest van de maand elke werkdag op televisie komt (19:55 uur, NPO2).


Beheer whiteboards verbeterd

Deze zomer heeft Huisvesting het beheer van de whiteboards in de collegezalen aangepakt. De schoonmaak van de boards en de beschikbaarheid van stiften is vanaf heden beter georganiseerd. Hiermee wordt gehoor gegeven aan een wens van de docenten.


Marion Boers wint Onderwijsprijs Geesteswetenschappen 2016

Docent Kunstgeschiedenis Marion Boers is bij de facultaire opening van het academisch jaar benoemd als winnaar van de Onderwijsprijs Geesteswetenschappen . De prijs wordt elk jaar wordt uitgereikt aan de meest inspirerende docent van de faculteit. De jury prees onder meer haar grote enthousiasme en gevoel voor humor.


Het hek gaat omver: de verbeelding van vluchtelingen

Europa wordt overspoeld door een ongekende vluchtelingenstroom, aldus de berichtgeving in veel media. Is de huidige vluchtelingenmigratie inderdaad anders als je naar de geschiedenis kijkt? Dat bespreekt hoogleraar migratiegeschiedenis Marlou Schrover in de Nacht van Kunst & Kennis op 17 september.