Actueel

'De Onderwijsprijs winnen was een ongelofelijke eer'

Docent Engels Mili Garbovšek won de Onderwijsprijs 2015. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan de meest inspirerende docent van de faculteit. Gabrovšek’s ouders zijn beide docent, dus gevoel voor lesgeven komt haar niet van een vreemde. Toch zag ze de winst niet aankomen. 'Ik had niet verwacht te winnen, maar het was een ongelofelijke eer om de prijs in ontvangst te mogen nemen. Een prachtige herinnering.'


Save the date! Internationalisering, wat levert het (mij) op?

Op vrijdagmiddag 13 november ben je van harte welkom op de Onderwijsmiddag van de Faculteit Geesteswetenschappen. Internationalisering staat op de agenda. Deze middag wordt georganiseerd voor alle medewerkers van onze faculteit die betrokken zijn bij het onderwijs, en in het bijzonder voor onze docenten.


Hét Midden-Oosten bestaat niet

Journalist Sander van Hoorn start vrijdag 2 oktober met zijn lezingenreeks ‘Hét Midden-Oosten bestaat niet.’ De lezingen worden georganiseerd door het Leiden University Centre for the Study of Islam and Society (LUCIS). ‘Als het goed is, begrijpen mensen na mijn lezingen net iets minder van het Midden-Oosten.’


Jip en Janneke en Jiahui Jiang

Jiahui Jiang (her)vertaalt Nederlandse kinderboeken als Jip en Janneke - Yiyi en Yaya - in het Chinees. Ze doceert Nederlands aan de Communication University of China in Beijing en studeerde Dutch Studies in Leiden.


Elsevier: goede scores voor Leidse opleidingen

De Universiteit Leiden heeft volgens studenten de beste bacheloropleidingen op gebied van Criminologie, Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, Klinische Technologie en Notarieel Recht. Ook de masteropleiding Computer Science scoort het hoogst. Dat blijkt uit onderzoek van weekblad Elsevier.


“Gastlessen laten mij anders naar mijn vakgebied kijken“

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het is om met jouw universitaire expertise les te geven op een middelbare school? Universitair docent Willemijn Waal is onderdeel van het project De Universiteit in de klas en vertelt een paar keer per jaar middelbare scholieren over het antieke rijk van de Hettieten. “Door een gastles te geven word je gedwongen terug te gaan naar de basis van je vak.”


Tentoonstelling Tussen Kunst en Kiek

De 19e-eeuwse fotograaf Israël Kiek vereeuwigde vele Leidse studenten. Een expositie in de Oude UB (8 oktober tot half december) is gewijd aan zijn werk. Heeft u antieke foto’s? Neem ze mee op de Fotokijkdag. Misschien is het een echt kiekje!


Lanoye: 'De nar uit King Lear is voor ons niet meer grappig'

Leidse Gastschrijver 2015 Tom Lanoye is enthousiast over zijn gastschrijverschap, zelfs Amsterdamse studenten bezoeken zijn colleges. Maar één Leidse student heeft zijn hart gestolen: die werkte de hele nacht door om hem ’s ochtends om 6.00 uur zijn opdracht te kunnen mailen. Een interview met de Belgische roman- en theaterschrijver Tom Lanoye.  


Verslag: eerste ECOLe 'lunchbyte' over de Mentimeter

Op donderdag 24 september organiseerde het ExpertiseCentrum Online Leren (ECOLe) haar eerste “lunchbyte”. In een overvolle zaal deelde Kim Beerden (Oude Geschiedenis) haar Mentimeter-ervaringen met een zeer geïnteresseerd publiek, onder het genot van een lekker broodje.


Resultaat metamorfose Van Eykhof 3

Afgelopen zomer hebben Vastgoed en IFZ voor LUCAS de klus van de verbouwing van de eerste etage van de P.N. van Eyckhof 3 geklaard. LUCAS is een prachtige koffiekamer rijker, met pantry, vergaderruimte en twee projectkamers.


Leidse Geesteswetenschappen stijgen 9 plaatsen in QS Rankings

In de jaarlijkse QS World University Rankings is de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden dit jaar 9 plaatsen gestegen. In de lijst met beste faculteiten ter wereld staan de Leidse Geesteswetenschappen dit jaar op plaats 40. De Universiteit Leiden neemt de 95e plek in van beste universiteiten ter wereld.


Nieuwe reisagent voor dienstreizen

De universiteit heeft met ingang van 1 oktober 2015 een nieuwe reisagent. Omdat de overeenkomst met reisagent ATP aan zijn einde kwam en geen verlengingsopties meer aanwezig waren heeft een inkoopplatform, samengesteld uit alle faculteiten, een nieuwe aanbesteding gehouden. De nieuwe reisagent is Uniglobe Alliance Travel geworden, een Rotterdams bedrijf met Canadese wortels.


Zes nieuwe fellows Teachers' Academy

Leiden University Teachers’ Academy krijgt zes nieuwe fellows. Zij krijgen geld om hun eigen project te starten, dat bijdraagt aan de onderwijsvernieuwing van de Universiteit Leiden.