Actueel

Ineke Sluiter krijgt Prijs Akademiehoogleraren

Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal en literatuur, krijgt de ‘Prijs Akademiehoogleraren’ van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Volgens de jury weet ze als weinig anderen onderwerpen uit de oudheid te verbinden met actuele brede thema’s van vandaag.


Eerder zwangerschapsverlof bij verwachte meerling

Als een medewerkster een tweeling of meer kinderen verwacht, kan zij eerder met zwangerschapsverlof: 10 tot 8 weken voordat ze is uitgerekend. De medewerkster dient uiterlijk 8 weken voor de verwachte bevallingsdatum met verlof te gaan. Daarbij wordt teruggeteld vanaf de dag ná de verwachte bevallingsdatum.


Vogelzang lijkt meer op menselijke spraak dan gedacht

De uitdrukking ‘zingen als een nachtegaal’ moet misschien wel letterlijker worden genomen dan gedacht. Gedragsbioloog Verena Ohms toont in haar promotieonderzoek aan dat menselijke spraak en vogelzang meer overeenkomsten hebben dan eerst werd aangenomen. Ohms promoveert dinsdag 3 mei.


Texelse jurk blijkt van lid hofhouding koningin Henrietta Maria

De bij Texel opgedoken koninklijke garderobe behoorde toe aan de hofhouding van de Engelse koningin Henrietta Maria. Zij was in maart 1642 op weg naar Nederland voor een geheime missie, toen een van haar bagageschepen verongelukte. Dit ontdekten cultuurhistorici Nadine Akkerman van de Universiteit Leiden en Helmer Helmers van de Universiteit van Amsterdam.


Kennismaken met het bestuur: Op naar 2021!

Met een nieuw Facultair Strategisch Plan (FSP) en een bestuur dat weer op volle sterkte is, is Geesteswetenschappen klaar voor de toekomst. Op 19 april stelde het nieuwe bestuur zich voor aan de faculteit en maakte het informeel kennis met medewerkers en studenten.


Leidse professoren door de ogen van de Hokjesman

Hoe is het werkelijk onder professoren? Hoe verhoudt de tempel van de wetenschap zich tot de buitenwereld die snel nuttige resultaten wil zien? ‘Hokjesman’ Michael Schaap van de VPRO maakte een filmisch portret van Leidse professoren.


Nieuwe bloemperken Reuvensgebouw

Op zaterdag 16 april hebben de Vrienden van het Singelpark de bloembakken bij het Reuvensgebouw voorzien van nieuwe bloemen. Met financiering van het Universitair Facilitair Bedrijf heeft de buitenkant van het gebouw een mooie groene make-over gehad.


NIMAR: Universiteit Leiden in Marokko

Het Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR) opent op 21 april zijn deuren onder de vlag van de Leidse Faculteit der Geesteswetenschappen. Op die dag vindt de officiële herlancering plaats van het instituut dat voor studenten en onderzoekers uitvalsbasis is om Marokko te verkennen.


De Europese vluchtelingencrisis: een kwestie van beleid

Migratie is een belangrijk thema voor de Universiteit Leiden. Leo Lucassen gaf onlangs een reeks online colleges over de rol van immigratie in Nederland; De MA History biedt binnenkort de nieuwe track Governance of Migration and Diversity aan; en op 19 april wordt een Interdisciplinary Migration Seminar georganiseerd.


Geesteswetenschappers doen mee aan Singelloop

Wie dacht dat onze onderzoekers niet sportief zijn komt bedrogen uit. Een groep taalkundigen van het Leiden University Centre for Linguistics deed gezamenlijk mee aan de Leidse Singelloop op 15 april. Ze hadden zelfs hun eigen t-shirts!