Actueel

Arbeidsmarktcafé Masterdag: Winnaar arbeidsmarktquiz bekend!

Tientallen bezoekers die op de Masterdag van de Universiteit Leiden op 10 maart langskwamen deden mee aan een quiz in ons Arbeidsmarktcafé. De bezoekers moesten onder andere vragen beantwoorden over het vinden van een eerste baan en de activiteiten die je naast je studie kunt ondernemen om je positie op je de arbeidsmarkt te verbeteren.


Geesteswetenschappen onmisbaar in huidige tijd

Op universiteiten wereldwijd lijken de geesteswetenschappen het moeilijk te hebben. "In Japan wil de overheid de faculteiten voor sociale wetenschappen en geesteswetenschappen op meer dan vijftig universiteiten inkrimpen of sluiten", zo vertelt neurowetenschapper Gene Block (UCLA) in een opiniestuk in het Financieel Dagblad (27-02-2016).


Make your next move: kom naar het Humanities Career Event

Wil je goed voorbereid je toekomst tegemoet? Kom dan naar het Humanities Career Event. Op donderdagmiddag 7 april stoom je jezelf klaar voor de arbeidsmarkt. Jelle Brandt Corstius zal met zijn keynote speech de dag openen. Voor maar €5 ben je erbij (inclusief drankjes)!


Altijd al ninja, goeroe of jedi willen worden?

Functietitels zijn constant in beweging. De vertegenwoordiger heet tegenwoordig accountmanager, een heftruckchauffeur is een logistiek medewerker en de schoonmaakster is allang vervangen door de interieurverzorger (m/v). Maar heb je al gehoord van titels als "Director of First Impressions" (receptionist), "Ambassador of Buzz" (communicatiemedewerker) of Chief Happiness Officer (HR Medewerker). Op LinkedIn duiken er allerlei soorten wizards, guru’s en ninja’s op.


Hoge waarde Leids diploma op Internationale Arbeidsmarkt

Eind 2015 heeft Times Higher Education de Global Employability University Ranking van 2015 uitgebracht. De Universiteit Leiden staat op plek 104 in deze ranking. Een verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen de Leidse Universiteit nog de 123ste plek innam. Jaarlijks laat deze Times Higher Education onderzoek doen naar de Global Employability rating van de top 150 Universiteiten wereldwijd.


Terugblik Proefstuderen: mijn toekomst zit wel snor

Op 27 november bezochten rond de 300 aankomende studenten het evenement Proefstuderen bij de Faculteit der geesteswetenschappen; een recordaantal. Alle bezoekers kregen een tas, met de tekst "mijn toekomst zit wel snor" om de positieve arbeidsperspectieven van Leidse geesteswetenschappers te onderstrepen.


Deze jongen had succes met een goudeerlijk CV

We zijn gewend om onszelf op ons CV zijn de hemel in te prijzen, maar wat als er helemaal niet zoveel te prijzen valt? De Amerikaanse Jeff Scardino bedacht een 'Eerlijk CV' en deze viel zodanig op tussen de sollicitatiebrieven dat het acht keer zo succesvol was als zijn 'gewone' CV. Lees hier meer over zijn tactiek.


Gekke sollicitatieweetjes: wat kun je ermee?

Deze week bleek dat aantrekkelijke mensen maar liefst 20% meer kans hebben om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. We vroegen aan loopbaanadviseur Loes Nordlohne hoe we deze en andere opmerkelijke sollicitatieweetjes moeten duiden. Hebben knapperds echt meer kansen?


Arbeidsmarktonderzoek Geesteswetenschappen: de film

Studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen zijn succesvol op de arbeidsmarkt. Verschillende onderzoeken wijzen dit uit, zo ook het laatste onderzoek van de Studenten Loopbaan Service en TNS Nipo (najaar 2013). In dit filmpje hoor je wat werkte voor studenten die tussen 2012 en 2013 afstudeerden.


Studie in buitenland goed voor baan

Jongeren die tijdens hun studie enige tijd in het buitenland hebben gestudeerd, hebben na hun studie een veel grotere kans op werk. Uit het onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat de werkloosheid in deze groep vijf jaar na het afstuderen 23 procent lager ligt dan studenten die niet in het buitenland gestudeerd hebben.


Dit is wat wel en niet werkt op je LinkedInprofiel

Drie zondes op LinkedIn: #1: ‘Ik ben erg enthousiast.’ #2: ‘In een beperking zie ik juist een kans.’ #3: ‘Ik ben Desirée en 'omdenken' is my middle name.’ Leuk jongens, dit soort zinnen. Maar wat heb je nou helemaal gezegd? Originaliteit is op online CV’s soms ver te zoeken. Enthousiast zijn we allemaal wel, dus daarmee onderscheid je je niet. Wat werkt dan wél op Linkedin?


CBS: Ruim 100.000 werkenden meer dan een jaar geleden

Positief nieuws op de arbeidsmarkt! Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) meldt dat het aantal personen met betaald werk in de afgelopen 12 maanden met 109.000 is toegenomen. Over de afgelopen drie maanden nam het aantal werkenden gemiddeld met 8.000 per maand toe, het aantal werklozen daalde met gemiddeld 5.000 per maand.


De economie trekt aan, de werkloosheid daalt

De Nederlandse economie trekt weer aan. Dat zegt De Nederlandsche Bank in een persbericht van 8 juni 2015. De Nederlandse economie groeit in 2015 weer met 2 procent, wat de grootste toename is sinds 2008. Dit gaat een positief effect hebben op de werkloosheid die, in lijn met de positieve verwachtingen, zal gaan dalen.


Masterdag 6 november: ontmoet alumni

Vraag jij je wel eens af waar masterstudenten na hun studie aan de slag gingen? En weet je of de master die je op het oog hebt, past bij je toekomstperspectief? Ontdek de antwoorden in het Arbeidsmarktcafé van de Faculteit der Geesteswetenschappen tijdens de Masterdag van vrijdag 6 november.


Bijzondere bijbaan: Susanne is vicepresident bij het Youth Parliament for Water

Studente International Studies Susanne Reitsma heeft een bijzondere passie: water. In april 2015 werd ze verkozen tot vicepresident van het World Youth Parliament for Water waarbij ze pleit voor wereldwijde toegang tot schoon drinkwater en sanitatie. Wat vindt Susanne zo bijzonder aan water? En hoe is het om haar vicepresidentschap te combineren met haar studie? We stelden 5 vragen.


Leidse Praatjes: 'Let's talk about money'

Leidse Praatjes bestaat twee jaar. Maandag 1 juni vindt voor de 9e keer dé netwerkborrel voor ambitieuze jonge vrouwen in Leiden en omgeving plaats. Dit keer gaan we praten over geld: Onderhandelen, beïnvloeden, imagostyling.