Columns: Op weg naar je eerste baan

De columnisten

Gemiddeld 71% van de afgestudeerden Geesteswetenschappen vindt binnen twee maanden een goede baan. Toch is het niet altijd makkelijk om deze eerste baan te krijgen. In deze columns laten Remco en Christel zien wat ze allemaal ondernemen.


Christel: Uit de impasse

Wat als je arbeidsmarktperspectief plotseling gesprekstof wordt aan tafel? Een doodse stilte. 'Die vraag stellen wij hier niet in dit huis!' Columniste Christel bevindt zich in een impasse.


Remco: Nieuws van de week

In een denktank raak je snel in een bubbel. Praatjes op straat en de radio houden me op de hoogte van de publieke opinie. Nieuws van de week: de FARC heeft drie militairen ontvoerd, waardoor de vredesbesprekingen onder druk komen te staan. Caracol Radio komt er om de paar minuten op terug met nieuwtjes, discussie en opinievorming.


Christel: Vacuüm

Als je afgestudeerd bent –en niet meteen een fantastisch contract aangeboden hebt gekregen– geniet je eerst met volle teugen van de rust. Alsof je altijd in een razende vaart bezig bent geweest, en ineens stilstaat, en dan pas kunt ervaren hoe dat voelt. De stofwolken om je heen zijn neergedaald, het geraas valt stil. Je bevindt je in een soort vacuüm.


Remco: Stage in Colombia, carrière in Nederland

Remco Bouma (29) doet de onderzoeksmaster Latijns-Amerikastudies. Hij loopt een half jaar stage bij Nuevo Arco Iris in Bogotá, Colombia, een denktank naar het interne conflict. Hij doet onderzoek naar de interactie tussen lokale bevolking, criminele groepen en de staat in de periferie van Bogotá.


Christel: Op zoek naar mijn carrière

Afstuderen. Toen je begon met studeren leek het oneindig ver weg en tijdens het schrijven van je scriptie totaal onbereikbaar. Maar op een mooie dag sta je met een grote bos bloemen én het diploma onder je arm geklemd dat kriebeltje te zetten in het zweetkamertje. Het is af. Klaar. Je hebt 19 jaar in de schoolbanken gezeten en nu is het tijd voor de échte wereld. Toch?